03.09.2013 18:54

Intolerance laktozy- zdroj OMIRA Minus L výrobce

Intolerance laktózy

Smím pít mléko!


Po intenzivní výzkumné práci vyvinula mlékárna Omira „MinusL“ ,
obzvláště stravitelné mléko bez laktózy.



Jako jeden z mála výrobců Vám nabízí německá mlékárna OMIRA pravé kravské mléko
s obsahem laktózy pod 0,1g/ 100g. Toto mléko pomáhá předcházet osteoporóze,
protože na rozdíl od sojového mléka, je v tomto mléku stejný obsah vápníku jako
u normálního kravského mléka.



Tak vzniká MinusL
Normální kravské mléko obsahuje cca 4,7% laktózy (mléčný cukr). Tento disacharid (dvojitý cukr) sestává ze spojení glukózy a galaktózy. Kvůli štěpení laktózy se k mléku přidá enzym laktázy. Po určité reakční době se laktóza rozštěpí na glukózu a galaktózu. Stav kalorií člověka zůstane tímto efektem neovlivněn. Zpracované mléko chutná lehce sladce, protože sladkost štěpených produktů je zřetelně vyšší než u laktózy.

Byla laktóza z mléka odstraněna?
Ne. Byla už při zpracování rozštěpena na jednotlivé složky, které mohou zužitkovat také lidé s intolerancí na laktózu.


Plný požitek!
Mnoho pozitivních ohlasů našich zákazníků ukazuje, že se „MinusL“ pro stravu při intoleranci na laktózu ideálně hodí. Vychutnejte si zcela bez obav italskou mléčnou kávu nebo cappuccino, Vaše denní ranní müsli s mlékem, domácí puding a krupičnou kaši a samozřejmě všechno, co můžete z mléka připravit.


Je toto mléko bez glutenu?
Ano. Gluten je bílkovina, které se vyskytuje jen u určitých druhů obilí. Proto neobsahuje mléko žádný gluten.


Nejdůležitější je začátek . . .
Problém není intolerance laktózy, ale to že se v naší společnosti vůbec a nadměrně mnoho konzumují mléčné výrobky a že se do mnoha potravin přidává skrytý mléčný cukr. Problém vzniká až tehdy, když není intolerance laktózy rozpoznána, dotyčný
trpí potížemi a z těchto obtíží se za delší čas skutečně mohou vyvinout nemoci.
To znamená: intoleranci laktózy je nutné rozpoznat, stravu upravit a tělo zbavit jedů a stabilizovat.

Strava bez laktózy a mléka lidí s itolerancí laktózy nepředstavuje žádnou dietu, ale zdravý způsob stravování, který by prospěl všem lidem.


Co je laktóza
Laktóza je mléčný cukr, uhlohydrát, disacharid, tedy dvojitý cukr, sestávající z glukózy a galaktózy. Mléčný cukr je přirozeně obsažen ve všech druzích mléka.
Normálně se laktóza díky enzymu beta-galaktozidáza (tedy laktáza) produkovaném v tenkém střevě rozštěpí na dvě složky glukózu a galaktózu a tyto mohou být absorbovány střevem. Pokud se tento enzym netvoří nebo jen nedostatečně, dostává se laktóza nerozložena nebo jen částečně rozložena do tlustého střeva, kde slouží jako potrava baktériím a způsobuje obtíže.



Co je intolerance laktózy?
Při menší produkci laktázy se dostane nerozštěpená laktóza do hlubších záhybů střeva, které jsou osídleny bakteriemi. Zde probíhá bakteriální rozklad na mléčnou kyselinu, octovou kyselinu, oxid uhličitý, metan a vodík. Schopností laktózy vázat vodu stoupá osmotický tlak a voda teče do střeva. Současné tvoření kyselin podporuje pohyb střeva, následkem jsou nadýmání a průjem. Vzniklé plyny nadýmají břišní prostor a způsobují vedle nadýmání také tlakové bolesti. Tyto plyny mohou proniknout stěnou střeva a dostat se do krve. Nadto způsobuje velké množství laktózy nárůst kolibakterií v tlustém střevě. Zatěžováním střeva se však z intolerance může vyvinout alergie. Jako následek narušené střevní flóry se mohou střevní sliznice stát propustnými a nemohou již plnit funkci bariéry. Nestrávené zbytky jídel, např. molekuly bílkovin mohou proniknout střevní stěnou a tak se dostat do krve a do orgánů. Tam působí toxicky a jsou příčinou četných obtíží a nemocí.


Jak se intolerance laktózy projevuje?
Nejprve samozřejmě v oblasti žaludek-střevo:
Bolest břicha, pocit plnosti, zvuky v žaludku, nafouklé břicho, břicho citlivé na tlak, pálení žáhy, říhání, tlak v žaludku, zvracení (zvlášť u dětí), nadýmání, průjem, zácpa, bolesti v podbřišku, střevní bolesti, koliky

Mimoto se objevují vedlejší účinky jako:
Suché sliznice (oči, ústa, krk), knedlík v krku/ bolesti krku, mastná nebo suchá pleť + vlasy, nepříjemná chuť v ústech, zápach v ústech, potažený jazyk, pach potu, bolesti hlavy/migréna, poruchy stravování + záchvaty náhlého hladu

Po delší době se většinou přidávají:
Nedostatkové jevy, infekční náchylnost (nachlazení, záněty, plísně, bradavice), bolesti kloubů, stavy vyčerpání a všeobecná zemdlenost, poruchy spánku nebo nedostatečný spánek

Silné nadýmání a neustálé zácpy mohou přinášet:
Srdeční obtíže, bolesti plic (dýchací obtíže), hemeroidy

Psychické obtíže jako:
Snížená schopnost učení a koncentrace, introverze, hyperaktivita + neklid, deprese, podrážděnost + agresivita, výkyvy nálad, nedostatek motivace


Kdo je postižený intolerancí laktózy?
Při narození dosáhne aktivita laktázy svého vrcholu, přičemž nedonošené děti trpí přechodným nedostatkem laktázy. V několika málo případech je nedostatek laktázy vrozený, takže tito kojenci nesnášejí ani mateřské mléko (kongenitální nedostatek laktázy). Aktivita laktázy zůstává po přirozeně danou dobu kojení vysoká a klesá nejpozději od 2. roku života, protože nejpozději v této době se má strava změnit.


Obecně klesá produkce s přibývajícím věkem (primární nedostatek laktázy), takže dospělý člověk má již pouze 1/10 aktivity laktázy kojence a asi 70% Evropanů ve věku 60 let už laktózu vůbec nestráví. Obtíže se dostaví většinou až při silném úbytku popř. celkovém nedostatku tohoto enzymu. To znamená, že nedostatek laktázy je geneticky daný a sice u mužů i žen ve stejné míře.

—————

Zpět


Kontakt

Markéta Popelková

Výletní 726/17
Praha 4 - Libuš
142 00


724 220 726



Odběrné místo je v prodejně instalatérských potřeb