01.04.2014 10:37

Citlivost na lepek

Citlivost na lepek

Citace z článku "Choroby způsobené lepkem" z časopisu Vnitřní lékařství 2013 ( Autoři: P. Frič, M.Zavoral, T.Dvořáková - Interní klinika 1. lékařské fakulty UK a ÚVN - Vojenské fakultní nemocnice Praha, přednosta prof. MUDr. M. Zavoral, PhD.))

Česká internistická společnost

"Někteří jedinci mají obtíže při konzumaci potravy obsahující lepek a zlepší se při bezlepkové dietě, ale nelze u nich identifikovat alergické ani autoimunitní mechanizmy způsobené lepkem.

Jejich obtíže se mohou podobat v různé míře celiakii nebo alergii na lepek. Tito nemocní mohou mít nejen průjmy, ale často také různé extraintestinální symptomy, jako bolesti břicha, ekzém, anémie, bolesti hlavy, deprese, poruchy chování, chronická únava, pokles tělesné hmotnosti, viscerální hypersenzitivita, bolesti kostí a kloubů. U těchto nemocných nejde o alergii na lepek ani o celiakii a lze předpokládat, že v těchto případech vyvolává lepek obtíže jinými  patogenetickými  mechanizmy. Obtíže těchto nemocných se označují jako neceliacká citlivost na lepek (NCCL) nebo zkráceně citlivost (senzitivita) na lepek. Nemocní NCCL nemají na rozdíl od 1-3 % celiaků selektivní deficit celkového IgA. NCCL není provázena na rozdíl od celiakie jinými autoimunitními chorobami. Patogeneze svědčí pro samostatný charakter této jednotky."

Píše v článku "Choroby způsobené lepkem" Prof. MUDr. Přemysl Frič, DrSc. (www.uvn.cz).

Celý členek, který se mimo jiné zabývá také problematikou celiakie, alergie na lepek (pšenici), ....  

 

 

zdroj: www.bezlepkovadieta.cz, pí. Bušinová

 

—————

Zpět


Kontakt

Markéta Popelková

Výletní 726/17
Praha 4 - Libuš
142 00


724 220 726



Odběrné místo je v prodejně instalatérských potřeb